Skip to content

Côte de Sézanne

De Côte de Sézanne ligt een veertigtal kilometer ten zuiden van Epernay. De wijngaarden situeren zich ten noorden en ten zuiden van het stadje Sézanne en zijn voor circa 75 % beplant met chardonnay. Vandaar dat deze streek door velen en dikwijls tot de Côte des Blancs gerekend wordt, hoewel het wel degelijk om een vijfde subregio in de Champagne viticole gaat.
De ondergrond bestaande uit krijt/kalk tot 200 meter diep en puinhellingen met zand, klei en slib die veel silex bevatten in combinatie met ietwat hogere temperaturen, leveren champagnes op die meestal iets voller, fruitiger en bloemiger zijn dan in de Côte des Blancs. Hoewel dit een historisch belangrijk wijngebied is – reeds in de dertiende eeuw werd er wijn gemaakt – en het ook qua oppervlakte niet onbelangrijk is (1420 hectaren), worden de druiven meestal verwerkt in blends door huizen en coöperatieven uit de hele Champagne.
Wij vonden in deze wijnstreek evenwel twee pareltjes, huizen die de streek bovenaan op de kaart willen plaatsen: Marlène Delong ten noorden en Benoît Cocteaux ten zuiden van Sézanne.

Back To Top