Skip to content

Côte des Blancs

De Côte des Blancs (ook wel ‘Coteaux sud d’Epernay’ genoemd) strekt zich uit ten zuiden van de stad Epernay en bestaat in werkelijkheid uit verschillende heuvelruggen die van elkaar gescheiden zijn door kleine valleien. De wijngaarden bevinden zich op de zuidelijk, zuidoostelijk en oostelijk gekeerde hellingen. De streek dankt haar naam aan de witte krijtgrond en aan de chardonnay druif, waarmee de oostelijk georiënteerde en kwalitatief beste heuvelruggen (Cramant, Avize, Oger en Le Mesnil) quasi uitsluitend beplant zijn. Nochtans wordt in deze streek ook aanzienlijk wat pinot noir en pinot meunier verbouwd.
De eigenlijke Côte des Blancs is met zijn 4 460 ha wijngaarden het kleinste van de vier champagnegebieden.
Uit deze streek verdelen wij de champagnes van Guyot–Poutrieux (Vertus), Thierry Bourmault (Cuis) en Mathieu–Princet (Grauves).
Vertus, Grauves en Cuis; drie gemeentes allen gekwalificeerd als premier cru.
Daarnaast maakt het tophuis Gonet-Sulvova, met wijngaarden in de grand cru gemeente Le Mesnil-sur-Oger eveneens deel uit van ons gamma Blanc de Blancs.
De wijngebieden ten westen en zuidwesten: Coteaux du Morin, Côte de Sézanne en Vitryat worden soms – door de overwegende aanplanting van chardonnay – ook tot de Côte des Blancs gerekend.

Back To Top