Skip to content

Côte des Bar

De Côte des Bar is de meest zuidelijke regio gelegen in het departement Aube en bevindt zich ten zuidoosten van de stad Troyes (iets meer dan 100 kilometer ten zuiden van Epernay). Het behoort sinds 1927 tot de appellatie en is met zijn ruim 8.000 ha wijngaarden goed voor net geen kwart van de productie van champagne.
De bodem bestaat hoofdzakelijk uit kimmeridgien (mergel, een mengeling van kalk en keien) of klei, ontstaan tijdens het Jura – tijdperk, zo’n 150 miljoen jaar geleden en is dezelfde als bij de zuiderbuur Chablis. Hier wordt overwegend pinot noir (meer dan 80 %) aangeplant. In deze regio herleven evenwel ook bepaalde oude – vaak vergeten – druivenrassen (pinot blanc, arbane, petit meslier en fromenteau). De bodemsamenstelling, samen met het iets warmer klimaat, zorgt voor rondere, fruitiger en meer vineuze champagnes dan deze uit de noordelijker regio’s. Een aanrader voor wie deze laatste champagnes te ‘streng’ en gestructureerd vindt.
Uit deze regio verdelen wij de champagnes van Noël Leblond–Lenoir (Buxeuil), André Fays (Celles-Sur-Ources), Gilbert Leseurre (Arrentières) en Jacques Defrance (Les Riceys).
In het departement Aube, ten westen van Troyes, ligt nog het kleine wijngebied Montgueux, een heuvel van kalk en krijt, waar door het huis Gonet-Sulcova prachtige champagnes gemaakt worden.

Back To Top