skip to Main Content

Montagne de Reims

Van het noorden naar het zuiden is Montagne de Reims de eerste streek die u tegenkomt in de Champagne viticole. Met het hoogste punt iets boven de 280 meter hoog (Mont-Sinaï) is de naam een mooi voorbeeld van Franse overdrijving. Eigenlijk is het een klif, een steile bodemverheffing. Het plateau ten zuiden van Reims heeft een lengte van west naar oost van 20 à 25 kilometer en van noord naar zuid 8 à 10 kilometer en is hoofdzakelijk bebost gebied. Op de flanken van het plateau worden druiven verbouwd. Hier zijn een kleine honderd gemeenten erkend en bevinden zich circa 8 000 ha wijngaarden. Er wordt vooral pinot noir (41 %), maar ook pinot meunier (33 %) en chardonnay (26 %) verbouwd.
Rijdt men via de D951 van Reims naar Epernay dan bevindt zich in het oosten la Grande Montagne, met veel krijt in de bodem. Hier is de pinot noir druif ‘koning’, al wordt er ook behoorlijk wat chardonnay en pinot meunier verbouwd. Negen van de zeventien grand cru dorpen liggen hier. Uit de Grande Montagne vertegenwoordigen wij twee huizen: André Tixier (premier cru) en Vignon Père et Fils (grand cru).
In het westen ligt la Petite Montagne, waar de bodem meer mergel en leem bevat. Hier voelt vooral de pinot meunier zich thuis. Deze druif zorgt hier voor champagnes met structuur én diepgang. Noteer dat de term ‘Petite’ op de lagere hoogte wijst en niet op de kwaliteit! Het gebied wordt doorkruist door de Ardre rivier. Uit dit gebied verdelen wij de champagnes van Dé meunier-specialist Salmon.

Champagnes uit deze streek

Back To Top